Trzy najlepsze Targi i bazary w Palermo – zwiedzanie

Tagi , , , , ,

Palermo to niezwykłe i jedne z chętniej odwiedzanych miast na Sycylii. Wyróżnia się pod względem wysokiej klasy zabytków, pięknych krajobrazów czy doskonałego jedzenia. Jeżeli postanowisz się tam wybrać, koniecznie udaj się na jeden z targów lub bazarów. W tym artykule omawiamy trzy najlepsze targi w Palermo i podpowiadamy, jak podejść do ich zwiedzania. 

Trzy najlepsze targi w Palermo: La Vucciria, Ballaro, Antico mercato del Capo

Wśród najlepszych i największych targowisk w Palermo na szczególnie wyróżnienie zasługują La Vucciria, Ballaro oraz Antico mercato del Capo. Poniżej krótka ich charakterystyka:

La Vucciria

Najsłynniejszym targowiskiem w Palermo wydaje się być La Vucciria, znajdujący się w ścisłym sercu miasta. Jego nazwa pochodzi od słowa „vuci”, co w lokalnym dialekcie oznacza „krzyk” – i faktycznie, jest to miejsce pełne hałasu, rozmów i energii. Targ ten od wieków był sercem handlu Palermo, a dziś pozostaje również atrakcją turystyczną. La Vucciria to zarówno targ spożywczy, ale także miejsce, gdzie można znaleźć rękodzieło, ubrania i pamiątki. Jednak największą atrakcją są tu oczywiście stoiska z jedzeniem. Sprzedawcy oferują zainteresowanym świeże ryby, owoce morza, mięso, sery, warzywa i owoce. Wieczorami targ zamienia się w centrum życia nocnego – bary i stragany serwujące uliczne jedzenie przyciągają zarówno mieszkańców, jak i turystów.

Seafood snacks at the food market Ballaro in Palermo Sicily
Przekąski z owoców morza na targu spożywczym Ballaro w Palermo na Sycylii,licencja: shutterstock/By Flegere

Ballaro

Ballarò to największy i najstarszy targ w Palermo. Znajduje się w dzielnicy Albergheria i jest prawdziwym rajem dla miłośników lokalnej kuchni. Na Ballarò można kupić niemal wszystko – od świeżych owoców i warzyw, przez ryby i mięso, po przyprawy i produkty regionalne. Atmosfera tego targu jest wyjątkowa – sprzedawcy zachęcają klientów do zakupów głośnymi okrzykami, a kolorowe stragany tworzą niezapomniany widok.

Ballarò to idealne miejsce, aby spróbować typowych sycylijskich przysmaków, takich jak arancini (smażone kulki ryżowe), panelle (placki z mąki ciecierzycowej) czy cannoli (rurki z kremem ricotta).

Antico mercato del Capo

Antico Mercato del Capo to kolejny targ, który warto odwiedzić będąc w Palermo. Znajduje się w dzielnicy Capo, nieopodal Teatro Massimo. Targ ten słynie z szerokiego wyboru produktów spożywczych. Na Mercato del Capo znajdziesz świeże ryby, owoce morza, mięso, sery, warzywa i owoce, a także lokalne specjały, takie jak sycylijskie wina czy oliwa z oliwek. Targ ten jest również doskonałym miejscem, aby spróbować ulicznego jedzenia – na straganach znajdziesz sfincione (sycylijską pizzę), stigghiola (grillowane jelita jagnięce) czy sfinci (tradycyjne pączki).

Kiedy jest targ w Palermo?

La Vucciria działa przez cały dzień, jednak największy ruch panuje rano i późnym wieczorem, kiedy targ zamienia się w miejsce spotkań towarzyskich. Ballarò i Mercato del Capo również otwierają się rano, a ich stragany działają do wczesnych godzin popołudniowych. Jeżeli zależy Ci na zakupieniu jak najświeższych produktów, polecamy udać się na targowisko o poranku. 

Variety of fruits seen at a market in Palermo, Sicily
Różnorodność owoców widziana na targu w Palermo na Sycylii, licencja: shutterstock/By elxeneize

Gdzie robić zakupy w Palermo?

Najlepszym miejscem na zakupy w Palermo są właśnie targi, takie jak La Vucciria, Ballarò czy Mercato del Capo. To tutaj znajdziesz świeże produkty, lokalne specjały oraz unikalne pamiątki dla siebie i swoich bliskich. Oprócz targów warto odwiedzić także małe sklepiki i delikatesy, które oferują wysokiej jakości oliwę z oliwek, sery, wędliny i wina.

Pamiętaj jednak, że im wyższa jakość danego produktu, tym wyższa jego cena. Niemniej jednak, z Włoch po prostu nie można przyjechać bez butelki doskonałej jakości oliwy. 

Co zjeść na targu w Palermo?

Targi w Palermo to prawdziwy raj dla miłośników jedzenia. Na każdym z nich znajdziesz szeroki wybór lokalnych przysmaków, które można będzie skosztować na miejscu. Na szczególne wyróżnienie zasługują słynne smażone kulki ryżowe, znane w Palermo pod nazwą arancini. Mogą być nadziewane mięsem, serem oraz warzywami. Równie popularnym daniem sprzedawanym na targu są placki z mąki z ciecierzycy. Nierzadko podawane są w bułce, a ich włoska nazwa to panelle.

Grilled seafood at the food market Ballaro in Palermo Sicily
Grillowane owoce morza na targu spożywczym Ballaro w Palermo na Sycylii, licencja: shutterstock/By Flegere

Jeśli zechcesz skosztować wspomnianych już cannoli, skuś się na te z niezwykle modnym ostatnimi czasy pistacjowym kremem. Te słodkości po prostu rozpływają się w ustach! Będąc na targowisku w Palermo z powodzeniem można też skosztować pizzy. Najlepiej zdecydować się na włoską sfincione. To pizza na grubym cieście, z aromatycznym sosem pomidorowym, z cebulą oraz dużą ilością sera. 

FQA – najlepsze targi w Palermo?

Który targ najlepiej odwiedzić w Palermo?

Wszystko tak naprawdę zależy od Twoich potrzeb i oczekiwań. Jeżeli chcesz po prostu zrobić szybkie i świeże zakupy, udaj się na wybrane targowisko o poranku. Jeśli natomiast pragniesz odwiedzić targ głównie dla atmosfery i możliwości degustowania potraw, śmiało możesz wybrać się na niego popołudniową porą. Wieczorami także panuje tam ciekawa atmosfera, choć niektóre stoiska mogą być już nieczynne. 

Czy targ Vucciria jest otwarty w niedziele?

La Vucciria jest otwarta również w niedziele, choć nie wszystkie stragany działają w pełnym wymiarze godzin. Warto jednak odwiedzić to miejsce wieczorem, kiedy bary i stoiska z jedzeniem zaczynają tętnić życiem. 

Z jakiego jedzenia słynie Palermo?

Palermo słynie z różnorodności dań ulicznych i lokalnych specjałów. Miasto jest znane z takich przysmaków jak arancini, panelle, sfincione, cannoli czy stigghiola. Sycylijska kuchnia łączy wpływy arabskie, greckie i włoskie, co czyni ją jedną z najbardziej wyjątkowych w całych Włoszech. Bez względu zatem na to, jakie są Twoje potrzeby, istnieje duża szansa na znalezienie czegoś dla siebie. 

Sicilian cannoli filled with ricotta and garnished with pistachio and chocolate chips for sale in Sicily Italy
Sycylijskie cannoli nadziewane ricottą, ozdobione pistacjami i kawałkami czekolady, dostępne w sprzedaży na Sycylii we Włoszech. licencja: shutterstock/By ChiccoDodiFC

O której godzinie Sycylijczycy jedzą kolację?

Sycylijczycy jedzą kolację późno, a nawet bardzo późno. Zazwyczaj odbywa się ona pomiędzy godziną 20:00 a 22:00. Jest to wyjątkowy czas, kiedy rodziny i przyjaciele spotykają się przy stole, aby delektować się lokalnymi daniami i spędzać czas razem. Na targach, takich jak La Vucciria, wieczorami można spróbować ulicznego jedzenia i poczuć wyjątkową atmosferę sycylijskiego życia. To także okazja do nawiązywania nowych znajomości, zwłaszcza jeśli mówi się płynnie w języku angielskim bądź włoskim. 

Czytaj także: Targi i bazar Mercato di Ballaro w Palermo – zwiedzanie

Poprzedni

Kościół św Salwatora – zwiedzanie, przewodnik

Spacer parkiem po Villa Bonanno w Palermo

Następny

Dodaj komentarz