Dlaczego turyści przybywają do stolicy Sycylii? Jedni chcą zwiedzić wszystkie największe zabytki. Inni pozachwycać się tamtejszymi pejzażami i przyrodą. Duża grupa zamierza z kolei wylegiwać się na plaży. Są jednak osoby, które najbardziej pragną rozsmakować się w potrawach i deserach typowych dla tego regionu Włoch. Poniższy tekst stworzyliśmy właśnie z myślą o takich ludziach. Czy ty również się do nich zaliczasz, a Twoim celem jest zaspokojenie głodu, a przy okazji odkrycie wszystkich smaków Palermo? Gwarantujemy, że po przeczytaniu naszego przewodnika po najlepszych restauracjach i barach znajdujących się w tym mieście, szybko zarezerwujesz bilet lotniczy, a na miejscu z łatwością odszukasz jeden z polecanych lokali gastronomicznych. Co i gdzie zjeść w Palermo? To najważniejsze pytanie, na które odpowiemy. Ale poza tym dowiesz się też:
- Dlaczego uliczne jedzenie jest tak bardzo popularne, kusząc przyjezdnych swoim zapachami;
- Jest co najmniej kilka dań typowych dla kuchni sycylijskiej. Które musisz spróbować w pierwszej kolejności?;
- Czy w barach też najesz się do syta, trafiając w menu na wyjątkowe obiady i kolacje?;
- Gdzie dokładnie mieszczą się, mające najwięcej pozytywnych ocen, jadłodajnie?.
Tradycyjne smaki Palermo, czyli co musisz zjeść
Zacznijmy od tego, że skoro trafiłeś do największego miasta na Sycylii, to na każdym rogu będą na Ciebie czekać wszelkie potrawy i zawsze świeże produkty, w tym owoce morza. Oczywiście możesz kupić jakiś zwykły fast food czy napić się na najtańszego wina. Lecz przecież nie po to przybyłeś do Palermo, aby zjeść byle co i gdziekolwiek. Przygotowaliśmy więc najpierw listę złożoną z najlepszych smaków oraz składników. To taka podróż po kuchni palermitańskiej w pigułce, w której maczali palce zarówno Arabowie, jak Normanowie.
To, czego nie może zabraknąć w różnych potrawach
Wyżej wspomnieliśmy, że na pewno trafisz na owoce morza, ale nie tylko one są ważnym składnikiem na stole każdego kucharza. Dania na Sycylii są bardzo smaczne, bo nie powstaną bez lokalnych i naturalnych produktów. Mowa tutaj m.in. o karczochach, oliwkach, pomidorach, bakłażanach i cytrusach. Innymi istotnymi elementami są ryby, takie jak: tuńczyki, mieczniki, sardynki oraz słynne, małe anchois (zazwyczaj grillowane tuż przed podaniem). „Mieszając je wszystkie w wielkim garze” i dodając szczyptę przyprawy, a także rodzynki, ocet, zgodnie ze znanym od wieków przepisem, szefowie kuchni mogą zaproponować coś nie do końca słodkiego i nie aż tak kwaśnego.
Co na początek przekąsisz w Palermo?
Takim pierwszym, obowiązkowym daniem idealnie pasującym do definicji słodko-kwaśnej kolacji, jest np. caponata. To rodzaj sałatki z bakłażanów z selerem, oliwkami, czerwonymi pomidorami i zielonymi kaparami. Będąc w Palermo, co najmniej raz posmakujesz też makaronowego specjału, czyli pasta con le Sarde. Jak sama nazwa wskazuje, to makaron wymieszany z sardynkami, w którym koniecznie musiały się też znaleźć koper włoski, szafran i rodzynki. Trzecim rarytasem kuchni sycylijskiej w tym mieście, podobnie jak na całej wyspie, jest arancini. Są to odpowiednio smażone kulki ryżowe. Po ich przegryzieniu poczujesz we wnętrzu mięso, ser i warzywa. Takie nadzienia sprawia, że to najlepsza przekąska, jaka trafia na każdy talerz.
Inne popularne dania w Palermo
Gdy już poznasz smak tych wymienionych wcześniej specjałów, musisz jeszcze zamówić pane e panelle. To nic innego jak placki z mąki i ciecierzycy, zawsze pieczone w głębokim oleju. Jeżeli jesteś mięsożercą, to nie możesz wyjechać z Palermo bez zjedzenia kanapki ulicznej, tj. takiej, w której są kawałki cielęcych płuc oraz śledziony. Wygląda jak zwykła miękka bułka pokryta sezamem, ale środek powoduje, że pani ca meusa to „miód w gębie” dla smakoszy lubujących się w cielęcinie.
Coś jeszcze byś zjadł? Skoro trafiłeś na Sycylię, to oczywiście Twoim oczom ukaże się pizza. Jednak niekoniecznie taka, jaką sobie wyobrażasz. Bo ta w Palermo i innych miastach w tym południowym regionie Włoch, serwowana na obiad, różni się czymś wyraźnym. Sfincione to bowiem odmiana prostokątnej pizzy. Charakteryzuje się wyjątkowo puszystym ciastem (z dodatkiem bułki tartej), na którego wierzchu znajdziesz cebulę, pomidory, słynny ser caciocavallo, a nawet, a raczej przede wszystkim wspomniane już rybki anchois. Poza sfincione, powinieneś też skusić się dwie potrawy przygotowane na bazie owoców morza: insalata di mare (sałatka z gotowanej kałamarnicy, kawałków ośmiornicy, małży i krewetek) oraz pesce spada alla ghiotta, czyli stek z miecznika z ziołami.
Desery i wina sycylijskiej stolicy
O tym, gdzie zjeść w Palermo, jeszcze się dowiesz. Zanim to się stanie, poczęstujemy Cię deserami. Na przykład biszkoptem pokrytym zielonym marcepanem (cassata siciliana). W tej kategorii króluje jednak cannoli, a więc chrupiąca rurka z ciasta francuskiego ozdobiona np. kandyzowanymi owocami, posiekanymi orzechami albo wiórkami z czekolady. Ważniejsze jest jednak to, co ukryte jest w środku – słodkie nadzienie kremowe z sera ricotto. Nie będziemy podawać szczegółowego przepisu, jak przygotować kruche cannoli. Niech to pozostanie tajemnicą.
Ciekawostka: Tymi rurkami zajadają się włoscy gangsterzy w wielu filmach. Ale tysiąc lat wcześniej rozsmakował się w nich pewien emir. Deser ten, wykonany przez jego nałożnice, był bowiem nagrodą/hołdem dla potencji władcy.
A co z napojami? Jeśli chodzi o te alkoholowe, to na stołach nie może zabraknąć głównie win. Mieszkańcy Palermo najbardziej gustują we wzmacnianym winie o nazwie Marsala, o jakże intensywnym owocowym aromacie i takich barwach, jak złoto czy rubin. Niemal tak samo popularny jest też trunek na literę M, czyli wytrawna albo słodka Malvasia. Orzeźwiające są jeszcze Nero d’avola i Grillo. Wśród bezalkoholowych napitków prym wiodą soki ze świeżo wyciskanych cytrusów oraz pół-mrożona, różnosmakowa, zaskakująca granita (dostępna jest np. ta o smaku mocnej kawy!).
Nakarmiony, zdziwiony i zadowolony – taki będziesz na sycylijskich targach!
Już same opisy powyższych dań sprawiają, że ślinka cieknie. Gdy spojrzysz na ich zdjęcia, to już całkiem zgłodniejesz i nie będziesz się mógł doczekać, aż ich spróbujesz. Wydaje się, że na pytanie: „gdzie zjeść w Palermo”, odpowiemy od razu, że w klimatycznych, odwiedzanych przez setki turystów restauracjach. I byłaby to jedyna święta kuchenna prawda, gdyby nie istniała gastronomia uliczna. Jak możemy przeczytać w książce pt. „Lampart w pomarańczach. Sycylijskie zapiski kulinarne”, najlepsze co ma do zaoferowania Palermo, czeka na Ciebie na gwarnych i barwnych targach.
Nie trzeba ich długo szukać na mapie. Wystarczy, że wyjdziesz z hotelu i będziesz poruszał się „kulinarnym szlakiem”. Nie zgubisz się, bo zaprowadzą Cię do celu lokalne zapachy potraw przyrządzanych na licznych straganach. Żołądkiem i jednocześnie sercem Palermo jest targ Vucciria. Właśnie tam oraz na Capo i rynku Ballarò przekonasz się, że przyrządzanie potraw to coś na kształt rytuału połączonego z pasją. Na żywo zobaczysz i usłyszysz sprzedawców, którzy najpierw krzyczą i śpiewają, zachęcając do skorzystania z ich oferty, a dopiero później gotują swoje pyszności za pomocą wielkich chochli. Nie tylko typowe włoskie przekąski (cibo di strada), ale też „dziwne stwory”, które choć nie wyglądają na smaczne, to ostatecznie zapełniają brzuchy odważniejszych turystów (patrz. purpu vugghiutu, czyli różowa ośmiornica albo budella – gorące owcze jelita).
Jakie są najlepsze restauracje w Palermo?
Trzeba przyznać, że uliczna konsumpcja to niezwykła atrakcja. Dostępna od świtu do nocy. Codziennie. Jeżeli jednak nie należysz od osób, które lubią gwaru tłumów i nie zawsze przyjemnych aromatów wydobywających się z tego typu garkuchni, to przekrocz próg jednej z restauracji. Takich lokali jest mnóstwo, nie tylko w samym centrum miasta. Chcąc je wszystkie odwiedzić, musiałbyś spędzić w sycylijskiej stolicy kilka miesięcy. Skupmy się więc na pięciu jadłodajniach, które na pewno spełnią Twoje kulinarne oczekiwania (czyt. zrobią dobrze Twoim kubkom smakowym).
Na co zwracać uwagę przy wyborze restauracji?
Zanim wymienimy i pokrótce opiszemy cieszące się dobrą opinią lokale gastronomiczne, wyjaśnimy, czym Ty powinieneś się kierować, podejmując decyzję, gdzie zjeść w Palermo. Przede wszystkim cena – w restauracji o średniej klasie za posiłek zapłacisz od 20/30 do 40 euro za osobę. Nie jest to dużo, zwłaszcza, że za tyle zakupisz obiad (danie główne), deser oraz napój. Jeśli jednak uważasz, że taka kwota jest zbyt wysoka, możesz najeść się do syta na targu za kilka euro. Jeżeli natomiast bardziej cenisz przyjemne spędzenie czasu, spokój i komfort niż szybkie spożywanie potraw na stojąco, to restauracje czy skromniejsze, rodzinne trattorie okażą się najlepszymi miejscami. Pod warunkiem że mogą pochwalić się dobrą lokalizacją, wspaniałym jedzeniem (wzorowanym na tym, co gotowały od wieku gospodynie domowe, stąd ich wspaniała jakość) i profesjonalnym personelem.
Te lokale musisz odwiedzić!
Nie czekaj, bo jedzenie ostygnie. Podążaj z nami, aby wejść do najlepszych miejsc, w których nie będziesz narzekał na mało syte dania. Oto jedne z najciekawszych, najlepiej ocenianych restauracji. Gdzie zjeść w Palermo? Właśnie tam!
Ke Palle
Adres: Via Maqueda 270, Palermo, Włochy
To zdecydowanie najbardziej znana restauracja, która specjalizuje się w częstowaniu turystów potrawami i przekąskami ulicznymi. Ke Palle jest jednocześnie pierwszym tego typu lokalem, gdzie zjesz idealną arancine, nie tak suchą i zimną w środku, jak w przypadku niektórych kulek ryżowych serwowanych w innych miejscach. Możesz tam zamówić produkty na wynos.
Stuzzicando
Adres: Via Case Nuove 27, Palermo, Włochy
Urokliwa restauracja zarówno z autentyczną atmosferą, jak i jedzeniem. Miejsce, do którego powinni zawitać wegetarianie, a także miłośnicy makaronów podawanych razem z owocami morza. Szef kuchni dba, aby każdy gość, w tym Ty, był w pełni zadowolony, a danie było dostosowane do dietetycznych preferencji.
L’Ottava Nota
Adres: Via Butera, 55 , Palermo, Włochy
Tę restaurację też można nazwać perełką, która pozwala na sycylijskie doznania kulinarne. Charakteryzuje ją finezja i artyzm w przyrządzaniu potraw. Wnętrze zaskakuje minimalistycznym stylem, natomiast piwnica skrywa wiele win i dodatków do obiadów. Nic więc dziwnego, że L’Ottava Nota otrzymała dwa wyróżnienia: Certyfikat Doskonałości TripAdvisor w 2019 roku oraz tytuł najlepszej restauracji w Palermo przyznany przez portal Restaurant Guru.
Trattoria del Massimo
Adres: P.za Giuseppe Verdi, 25/26, Palermo, Włochy
W tej trattorii jest bardzo przytulnie. Lecz nie tylko to sprawia, że należy do najlepszych tego typu lokali w mieście. Dużą zaletą jest też bardzo bliskie sąsiedztwo Teatro Massimo. Jednak najważniejsze są jednak nazwy, jakie pojawiają się w karcie dań. A w niej m.in. tradycyjny makaron z sardynkami, smaczna (chrupiąca) wieprzowina oraz risotto. Gdy popijesz taki lunch albo kolację wspomnianym winem Nero d’avola, to poddasz się całkowitemu relaksowi.
Warto wiedzieć: Wieczorem jest nieco mniej gości, więc jest kameralnie, ale i tak wymagana rezerwacja ze względu na popularność, jaką cieszy się Trattoria del Massimo.
Pizzeria La Braciera w Villa
Adres: Via dei Quartieri 104, Palermo, Włochy
Mimo że owa pizzeria znajduje się daleko od centrum Palermo, to warto, a nawet trzeba do niej zajrzeć. Dlaczego? Sprzedaje najlepszą pizzę w mieście, ze świeżymi, przepysznymi produktami. Była wiele razy nominowana przez prestiżowe włoskie stowarzyszenie kulinarne. Nie dziw się zatem, że musisz zarezerwować stolik 24 godziiny przed przyjazdem do niej. Tam nawet przekąski na bazie mięsa i ryb są pożądane!
Do jakich barów w Palermo powinieneś zajrzeć?
Powyżej przedstawione restauracje to tylko mała część pełnej odpowiedzi na pytanie: gdzie zjeść w Palermo. Podobnie jest z kawiarniami, knajpami i barami, których w tym mieście też jest sporo. My proponujemy trzy z nich. Są to:
- Bar Turistico (na ulicy Via Com.te S.Guli, 212; miejsce, gdzie możesz przyjść z psem i wygodnie usiąść w ogródku; dania z różna to jego specjalność; tu też zjesz w przystępnej cenie dobre arancini podawane na drewnianej desce);
- Granit Nonny Angeliny (Le Granite di Nonna Angelina; parę kroków od katedry przy Via Vittorio Emanuele; tutaj zakochasz się w smaku owocowej granity – pistacjowej, migdałowej, cytrynowej – której „towarzyszą” sycylijskie brioszki);
- Bar Touring (na ulicy Via Lincoln 15; słodycze, kawa, piwo i spritzy – włoskie koktajle na bazie wina to specjalność tego baru).
Co i gdzie zjeść w Palermo – podsumowanie
Wszystkie z opisanych restauracji to miejsca mniej lub bardziej wierne sycylijskim tradycjom kulinarnym. Od Ciebie zależy, którą z nich wybierzesz, choć mamy nadzieję, że dzięki nam nie będzie to trudne zadanie. Wierzymy, że dla smacznych dań, którymi będziesz częstowany, zapragniesz wracać tam już kolejnego dnia w trakcie swojego urlopu na Sycylii. Buon appetito drogi czytelniku, turysto, obieżyświacie, obecny i przyszły miłośniku Włoch!
Autor: Przemysław Jankowski – Człowiek, który zakochał się w majestatycznych Górach Skalistych (po kilku miesiącach w Kanadzie nie mogło być inaczej). Poza tym wielki fan polskich jezior, nawet tych najmniejszych. A także pasjonat rowerowych wycieczek i odkrywania pięknych miejsc w swoim kujawskim regionie. Zawsze chciał być jak Indiana Jones – badać stare zabytki w najdalszych zakątkach świata, ratować przed grabieżą „magiczne” artefakty i doświadczać przygód przez wielkie P. To gdzie teraz na wyprawę!?